UA-99586945-1
UA-99586945-1Tredje kursen så bra!
Getting behviour
Djurs beteenden, vad som styr vad de lär sig, varför och hur. Vad vi kan påverka, när är bästa tidpunkter och hur motiverar vi till att lära sig. Olika tekniker: - “Shaping, Targeting, Luring, Mimicking, Capturing, Moulding, Releasing pressure” Hur använda tekniker och hur påverkar teknikerna. Viktigt är: Min färdighetsnivå med varje teknik. Hur är just det djur jag jobbar med. Djurets tidigare lärande. Hur bra iordningställer jag miljön eller var väljer jag att vara när jag tränar. Komplexiteten i beteendet jag tränar. Min timing. Värdet för djuret av/på det jag förstärker med. När förstärkare ges. Intervallet mellan repetitioner.
Happier animals - better relationships: the Animal Emotions course.
Core Affet Space, Care, Griefe, Play, Lust, Seeking, Fear, Rage
Jag söker ständigt kunskap och som "Mastery Student" i Straightness Training hos Marijke de Jong's online kurs lär jag mig ytterligare om både häst, människa och kommunikation och innefattar Groundwork, Longeing, Work in Hand, Riding och Liberty och kräver att jag ser min egen del i allt jag gör - Emotions, Spirit, Body, Mind hos mig och hos hästen.
Motivationsträning för häst. https://www.facebook.com/motivationstraningforhast HANNA JERNSTEDT LARNEMARK och ARIANE HIMMEL har utvecklat belöningsbaserad träning och visar hur det kan gå till tillsammans med hästen. Hanna har alltid letat efter ett sätt att träna och umgås med hästarna där det bygger på att båda vill lika mycket.
I många år tränade Hanna klassisk dressyr och Akademisk ridkonst för tränare som bla. Markus Holst, Bent Branderup, Christoffer Dahlgren. Men längtade hela tiden efter när det kändes som om hästen ville det lika mycket som hon/människan och det var aldrig hela passen utan bara ibland det glimtade till.
När hästen nu arbetar frivilligt är de glada och ger hundra procent hela tiden och rörelserna blir kvalitetsmässigt mycket bättre. Detta har jag också upptäckt och försöker med hjälp av dessa två coacher utveckla Milles och mitt samarbete OCH det blir bara bättre...
att med fri häst bygga kontakt, tillit, respekt, fokus och villighet. Häst och människa behöver bli mentalt redo för uppgifter. En fri häst kan svara, följa eller gå iväg. En häst som är ledd i grimma har litet eller inget val, den kan lyda(mer eller mindre villigt) eller protestera (och skapa rädsla).
Jag behöver vara en ledaren som hästen följer före sin egen vilja. Samtidigt behöver jag veta/kunna/känna när jag bör avstå från att begära - för likaväl som jag kan ha begränsningar kan hästen ha det.
Vad behöver jag kunna om hästar? Vad behöver jag lära mig för att hästen skall välja mig som ledare?
"Alla kan lära sig att kommunicera med hästar och om man håller på länge nog kan man kanske lista ut detta på egen hand. Eller så kan du gå kurs eller ta hjälp - kontakta mig gärna så ger jag introduktion i hur du kan lära dig!
Mina erfarenheter av olika ridskolor/instruktörer/hästraser/sittsträning/instruktioner/tekniker och system har inte gjort mig bekväm, det har saknats något för att jag riktigt skulle känna att jag kunde ha förtroende eller lita på en spänd häst, jag fick heller aldrig tillfälle att lära mig hur jag skulle få den att spänna av, tvärt om - rid igenom spändheten den kommer att "ge sig" - och visst för det mesta gjorde den det (om jag inte ramlat av innan dess eller fått en ännu mer spänd häst). Idag vet jag att det räcker inte med att vara bestämd, dominant, tuff, snäll, förstående eller vad jag nu försökt mig på. Känner du att det kanske saknas något i din kommunikation med din häst? Vill du hitta glädje i varje stund med din häst, veta och känna när du kan påverka när det är dags att pausa? Jag visar gärna hur du genom en lugn och harmonisk väg kan få djup kontakt med din häst. Ingen kvick fix av mig, du gör själv, men jag delar med mig av verktygen och visar vägen dit.
Ovan ser vi Lovisa och Chivas som 2016 fick chansen att lära känna varandra i harmoni och frihet. De har varit många timmar tillsammans och lärt känna varandra, i hagen, stallet, ridhus och på ridbana. Båda har förtroende för varandra och här är de för första gången på en skrittur.
Tristan Tucker har imponerat med sina Brett Kidding videos. Nu går jag hans online kurs - trtmethod.com . Han har ett mönster han lär hästen för att hästen ska lära sig att lugna själv per automatik och få respekt från hästen så den kan lita på sin ledare. Tristan förbereder hästen på hemmaplan med att träna den hur den ska lugna sig - inte stänga av, han lär den att aktivt kontrollera sig själv. I träningarna bekräftar han hästen när den släpper lite av oron, att det är rätt att var nyfiken, sänka huvud och stå still eller flytta sig i det mönster han lärt in och stanna (liknar som i NH) När hästen stannar, sänker huvud eller visar mindre oro så försvinner det besvärliga, både de stimilus som skapat oron och den fysiska oron som kommer i hästens kropp när den spänner sig (hästen kan skrämma sig själv ibland också).
Tristan förklarar tydligt och enkelt och rätt använt riktigt bra. I horsemanship använder man liknande (men då är det mer lydnad och avtrubbning enligt min uppfatting).
Det som skrämmer hästar är ofta beröring, något som låter eller som rör sig/kommer mot hästen säger Tristan.
Med förflyttning av hästen i ett för hästen bekant mönster som ger lugn tar Tristan i små steg och "skrämmer" hästen med sådant hästen känner på kroppen, t ex plastpåse som smeker, med flagga som berör och rör sig mot och runt om och låter, med riktigt skrämmande ljud som hästen får röra sig från - i det mönster som är inlärt - tills hästen visar tecken på att den lugnar sig, då minskar eller tas det obehagliga bort. Övningarna ger hästen möjlighet att kontrollera det som händer i omgivning.
Nedan lite skoj med Tristan Tuckers Brett Kidding: